czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto marchewkowe


Składniki:

Polewa:

400g cukru pudru

100g serka mascarpone

50g masła

Ciasto:

2 jajka

200g brązowego cukru

150ml oleju roślinnego

200g drobno startej marchewki

50g orzechów brazylijskich

50g wiórków kokosowych

200g mąki

łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej



Jajka ubijamy mikserem.


Do jajek dodajemy cukier i ubijamy na gładką masę. Następnie ciągle ubijając dodajemy powoli olej roślinny.


Orzechy rozdrabniamy w moździerzu.


Orzechy, marchewkę, wiórki kokosowe dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy


Do masy przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczona, dodajemy cynamon. Całość miksujemy na niskich obrotach, do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.


Ciasto przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 150 ºC


Mikserem ucieramy na gładką masę serek z masłem, partiami dodając cukier. Krem wstawiamy do lodówki.


Wystudzone ciasto polewamy kremem i wstawiamy do lodówki 1 godzinę.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz