czwartek, 26 czerwca 2014

Pulpety Marokańskie


Składniki:

500g mięsa mielonego

2 cebule

łyżka mielonej kolendry

3 ząbki czosnku

łyżka kuminu

świeża natka pietruszki

łyżka mielonego imbiru

łyżka papryki słodkiej

1/2 łyżki chili

jajko

4 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

Sos:

cebula

2 łyżki papryki słodkiej

1/2 łyżki cynamonu

puszka pomidorów bez skórki



Mięso mielone wkładamy do miski, ścieramy cebulę na tarce o drobnych oczkach.


Niestety nie miałam w domu mielonej kolendry, dlatego postanowiłam sama ją utrzeć.


Do mięsa dodajemy kolendrę, kumin, imbir, paprykę słodką, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą. Mięso ugniatamy palcami.


Pół pietruszki szatkujemy i dodajemy do mięsa, lepimy pulpeciki trochę większe od orzecha włoskiego.


Pulpety smażymy na oliwie z oliwek. Odstawiamy na bok, żeby odpoczęły chwilę.


Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.


Do cebuli dodajemy pomidory, słodką paprykę, kumin i cynamon, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 5 minut pod przykryciem.



Do sosu dorzucamy pulpety i dusimy jeszcze razem przez 15-20 minut.


Przed podaniem pulpety posypujemy świeżą pietruszką.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz