sobota, 7 czerwca 2014

Risotto pomidorowe



200g ryżu Arborio

1l bulionu warzywnego

2 cebule

50ml czerwonego wina

40g startego sera

puszka pomidorów w kawałkach

2 ząbki czosnku

świeża bazylia

tymianek

sól

pieprz




Cebulę i czosnek siekamy.


Połowę podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy z oliwek.


Dodajemy pomidory.



Bazylię siekamy i dodajemy do pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem.



Drugą połowę posiekanego czosnku i cebuli podsmażmy na drugiej patelni.


Dodajemy wino, dokładnie mieszamy, gotujemy do czasu, aż wino odparuje.


Dorzucamy ryż, podsmażamy przez minutę.


Do podsmażonego ryżu dodajemy 1/3 bulionu.


Gdy ryż wchłonie wywar, dolewamy kolejną porcję.


Do gotowego ryżu dodajemy sos pomidorowy i gotujemy jeszcze przez 5-7 minut.


Przed podaniem posypujemy risotto serem. 



Risotto najlepiej zjeść od razu :) Odgrzewane nie jest smaczne.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz