sobota, 7 czerwca 2014

Sernik kokosowy


Składniki:

1kg sera trzykrotnie zmielonego

3/4 szklanki cukru pudru

1łyżka amaretto

3 jajka

100g wiórek kokosowych

2 tabliczki czekolady mlecznej

3/4 szklanki śmietany kremówki

100g płatków kokosowych

300g mąki

jajko

1łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

100g masła



Z mąki, cukru, masła, proszku do pieczenia i jajka ugniatamy ciasto na spód.


Ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut.


Ser miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę.




Do masy dodajemy jajka i dokładnie miksujemy.


Na koniec do masy serowej dodajemy wiórki kokosowe.


Wylepiamy ciastem dno i lekko brzegi tortownicy. Masę serowo-kokosową 
przekładamy do tortownicy i pieczemy 50 minut w temperaturze 160ºC.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę i dokładnie mieszamy.



Górę upieczonego sernika smarujemy czekolada i posypujemy płatkami kokosowymi.

Smacznego.

1 komentarz:

  1. To podłe wstawiać takie pyszne ciasta i nawet człowieka nie poczęstować;)

    OdpowiedzUsuń