piątek, 27 czerwca 2014

Zupa porowa z kurczakiem

Składniki:

25g masła

3 duże pory

150ml białego wina

1,2l bulionu z kurczaka

sól morska

pieprz cytrynowy

60g makaronu nitki

duża podwójna pierś z kurczaka

łyżka oliwy w oliwek

pęczek świeżej natki pietruszki

20g startego parmezanu



Pory dzielimy na pół, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry.


Masło roztapiamy w średnim garnku na bardzo małym ogniu.


Do garnka wrzucamy pokrojone pory i podsmażamy przez 5-7 minut. Wlewamy wino, zwiększmy ogień i gotujemy, aż połowa wyparuje.


Wlewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.


Dodajemy makaron i gotujemy według wskazań na opakowaniu.


Kurczaka myjemy, oczyszczamy z tłuszczu i kroimy w kostkę.


Na oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka na rumiany kolor, doprawiamy solą i pieprzem.



Do zupy wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka. Przed podaniem dodajemy świeżą pietruszkę.


Na koniec posypujemy startym parmezanem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz