piątek, 18 lipca 2014

Chili con carne


Składniki:

300g mięsa mielonego wołowego

2 cebule

oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

puszka pomidorów bez skórki

puszka czerwonej fasoli

czerwona papryka

100ml wody

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka oregno

łyżeczka kuminu

2 małe papryczki chili




Cebulę i czosnek drobno szatkujemy.


W średnim rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy cebulę z czosnkiem.


Papryczki chili drobno siekamy i dodajemy do cebuli.


Dodajemy również wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.



 Do cebuli z przyprawami dodajemy mięso i smażymy kilka minut. Gdy zmieni kolor na jaśniejszy dodajemy wodę i pomidory. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut.



Z papryki usuwamy gniazda, kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Całość gotujemy około 5 minut.


Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut.


Gotujący sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz