wtorek, 8 lipca 2014

Ciasto z czereśniami


Składniki:

200g tłustego twarogu

5 łyżek oleju

100g cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

6 łyżek mleka

1 jajko

350g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

800g czereśni

Polewa:

1/2 szklanki śmietany 18%

3 jajka

100g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej



Twaróg, olej, cukier, wanilię, mleko i jajko dokładnie miksujemy.



Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy przez minutę. Kiedy ciasto będzie miało wygląd zacierek, ugniatamy je bardzo dokładnie palcami i wykładamy nim dno formy.



Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Układamy na cieście.


Śmietanę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gładką masę.


Zmiksowaną masą polewamy czereśnie. Wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika, pieczemy 60-70 minut.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz