wtorek, 15 lipca 2014

Ryż waniliowy

Składniki:

100g ryżu arborio

200ml mleka 3,2%

200ml śmietany kremówki

laska wanili

4 łyżki cukru

3 jabłka

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka miodu

2 łyżki masła



Ryż wsypujemy do rondla, dodajemy mleko, śmietanę i cukier. Dodajemy przekrojoną na pół wanilię. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 20-25 minut, do momentu, aż ryż wchłonie większość płynów. Wyjmujemy laskę wanilii.



Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy brązowy cukier, czekamy, aż cukier się rozpuści i nabierze bardziej brązowego koloru. Następnie dodajemy masło i miód.


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.



Jabłka wrzucamy na patelnie i dokładnie mieszamy. Gotujemy około 5 minut na małym ogniu.


Na gotowy ryż przekładamy jabłka.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz