niedziela, 24 sierpnia 2014

Gruszki w czekoladzie


Składniki:

4 gruszki

cytryna

200g cukru

laska cynamonu

2 gwiazdki anyżu

1/2 łyżeczki gożdzików

2 ziarna kardamonu

tabliczka gorzkiej czekolady

50ml śmietany kremówki



Do dużego garnka wkładamy gruszki, wlewamy tyle wody, żeby doszła do ogonków, wyjmujemy owoce.



Do wody dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, laskę cynamonu, anyż, goździki i lekko zmiażdżone ziarna kardamonu. Wszystko gotujemy.


Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. delikatnie ścinamy spód gruszek, żeby stabilniej stały. Gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie.


Gruszki wyjmujemy z zalewy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę.


Na koniec owoce polewamy sosem czekoladowym.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń