środa, 13 sierpnia 2014

Nadziewane cannelloni pod beszamelem


Składniki:

opakowanie makaronu cannelloni

500g mięsa mielonego

1 łyżeczka bazyli

1 łyżeczka oregano

400g świeżych pomidorów

duża cebula

czosnek

sól

pieprz 

50g startego żółtego sera

gałązka pomidorków koktajlowych

Sos beszamelowy:

4 łyżki masła

5-6 łyżek mąki

szklanka mleka

sól

pieprz




 Cebulę drobno kroimy i podsmażamy.


Postanowiłam spróbować czosnku w proszku, który jest bardzo aromatyczny (możecie go zastąpić 3 ząbkami). Dodajemy go do cebuli.


Do cebuli dorzucamy mięso, bazylię i oregano, smażymy około 20 minut od czasu do czasu mieszając.


W większości przepisów jest informacja, że nie musimy gotować tego makaronu. Ja postanowiłam go odrobinę podgotować z dwóch powodów: 1. Będę miała pewność, że na pewno po upieczeniu będzie miękki. 2. Rurki są o 1cm za długie do moich naczyń żaroodpornych, więc będę musiała je skrócić, a tak będzie mi łatwiej. 





Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.


Pomidory dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość gotujemy jeszcze około 8 minut.


W małym rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło.


Do masła powoli dodajemy mąkę i zimne mleko cały czas mieszając. Gdy sos zgęstniej doprawiamy solą i pieprzem.




Cannelloni nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym.



Cannelloni polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.


Na koniec układamy połówki pomidorków koktajlowych. Pieczemy w 180ºC przez 20-30 minut.




Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz