wtorek, 9 września 2014

Spaghetti carbonara

Jest to jedyna potrawa na świecie, którą mogłabym jeść codziennie i o każdej porze dnia i nocy (takie dni zdarzają się nawet często:)) Ale niestety jest bardzo kaloryczna, dlatego staram się ją ograniczać. Ten przepis należy chyba do najlepszych - wypróbujcie :)

Składniki:

40g makaronu tagliatelle

4 plastry boczku

3 żółtka

250ml śmietany kremówki

parmezan

bazylia

oregano

sól

pieprz

szczypiorek



Makaron gotujemy w osolonej wodzie.


Plastry boczku kroimy na 2-3 cm kawałki.


Kawałki boczku smażymy na oleju rzepakowym na chrupiące chipsy.



Śmietanę gotujemy w dużym garnku na bardzo małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Dodajemy poszatkowane świeże zioła.


Jajka roztrzepujemy widelcem.


Jajka dolewamy do podgrzanej śmietany cały czas energicznie mieszając.


Gorący makaron mieszamy z sosem śmietanowym. Dodajemy trochę startego parmezanu.


Makaron posypujemy chipsami z boczku i szczypiorkiem. Gotowe !!!


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz