sobota, 29 listopada 2014

Knedle ze śliwkami



Składniki:

1kg ziemniaków

250g mąki

3 jajka

szczypta gałki muszkatołowej

około 30 sztuk śliwek (1,5kg)

50g brązowego cukru

Polewa cynamonowa:

2 płaskie łyżki bułki tartej

125g masła

50g brązowego cukru

2 łyżeczki cynamonu



Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.


Po ugotowaniu rozgniatamy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Śliwki myjemy i drylujemy wzdłuż dłuższej krawędzi.



Każdą śliwkę od środka posypujemy brązowym cukrem.



Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajka i gałkę muszkatołowa.




Ciasto zagniatamy. Ręką nabieramy porcje ciasta i rozpłaszczamy na placuszki wielości ręki. Kładziemy śliwkę pośrodku i formujemy kulę.


Knedle wrzucamy do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy około 12 minut.


W małym rondelku rozpuszczamy masło dodajemy bułkę tartą, brązowy cukier i cynamon, składniki smażymy.




Smacznego.

1 komentarz:

  1. Nie jadlam takich prawdziwych knedli chyba ze 20 lat!
    Oj, az zatesknilam...
    :)

    OdpowiedzUsuń