piątek, 14 listopada 2014

Mus czekoladowy



Składniki:

2 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

70g masła

400ml śmietany kremówki

2 jajka

4 łyżki miodu

kilka orzechów pekan


Dwie tabliczki czekolady i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy żeby trochę ostygło.


Jajka ucieramy z dwoma łyżkami miodu.


Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.


 Wszystkie składniki łączymy i delikatnie mieszamy.


 Gotowy mus przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na 1h.


Pół pozostałej czekolady kroimy na wiórki i posypujemy schłodzony mus.


Na pozostałych dwóch łyżkach miodu karmelizujemy orzechy.


Mus ten jest bardzo uniwersalny świetnie nadaje się do tortów, naleśników i babeczek.


Smacznego.



1 komentarz: