sobota, 6 grudnia 2014

Barszcz z jabłkami



Składniki:

5 buraków

4 winne jabłka

1,5l bulionu warzywnego

100ml czerwonego wina

łyżka masła

łyżka maki

liść laurowy

kilka goździków

cukier

sól

pieprz




Jabłka i buraki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki.


Ścieramy na tarce o dużych oczkach.



Na rozgrzane masło wrzucamy buraki i jabłka.


Oprószamy mąką, solimy i pieprzymy do smaku. Dolewamy wino. Dusimy 5-8 minut.


Wszystko przekładamy do dużego garnka i dolewamy bulion warzywny. Dodajemy goździki i liść laurowy. Gotujemy do momentu, aż buraki będą miękkie.


Barszcz przecedzamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie cukrem.

Barszcz w smaku powinien być słodki.

Jest to najlepszy barszcz jaki jadłam w życiu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz