piątek, 19 grudnia 2014

Łosoś pieczony z beszamelem




Składniki:

500g filetów z łososia

cytryna

koper

2 łyżki masła

2 łyżki maki

1 i 1/2l mleka

oliwa z oliwek

gałka muszkatołowa

sól

pieprz



Z całej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.


Łososia myjemy, osuszamy i dzielimy nas porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy skórka, sola i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.



Masło roztapiamy w małym rondelku, wsypujemy mąkę. Chwilę smażymy. Ciągle mieszając dolewamy zimne mleko. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo stratą gałką muszkatołową. Sos gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.


Na rozgrzanej patelni smażymy łososia po 3 minuty z każdej strony.


Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos beszamelowy i przekładamy łososia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 20 minut w 180 ºC


Świeżym koperkiem posypujemy gotowego łososia.


Smacznego !!!

Polecam !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz