wtorek, 2 grudnia 2014

Spaghetti bolognese z moim własnym ulubionym sosem




Składniki:

400g makaronu

łyżka oliwy z oliwek

500g mięsa mielonego wołowego

400g świeżych pomidorów

2 cebule

czosnek granulowany lub świeży

świeże oregano

świeża bazylia

pieprz

sól

świeżo starty parmezan


Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu z łyżką oliwy z oliwek.


Pomidory sparzamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na około 5 minut.


Zioła i cebulę siekamy.


Cebulę podsmażam.


Do cebuli dodajemy mięso mielone, podlewamy szklanką wody i dusimy, aż mięso zmieni kolor.


Ściągamy skórkę z pomidorów i kroimy w kostkę.


Pomidory dodajemy do cebuli i mięsa. Dodajemy również drobno posiekaną papryczkę Dusimy przez 20 minut.


Następnie dodajemy przecier pomidorowy i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy kolejne 10-15 minut.


Pod koniec gotowania dodajemy świeże zioła i dokładnie mieszamy.


Gorący makaron polewamy sosem.

 
Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz