piątek, 2 stycznia 2015

Ciasto gruszkowo-imbirowe



Składniki:

180g mąki

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200g miękkiego masła

180g cukru

3 jajka

500g gruszek (około 3-4 dużych sztuk )



Mąkę, imbir, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do miski miksera.



Następnie wbijamy jajka i dodajemy masło i cukier, wszystko dokładnie miksujemy na puszystą masę.


Gruszki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki. Ja zostawiłam skórkę, możecie ją też obrać, owoce będą wtedy miększe.


 
Masę przekładamy do okrągłej formy i układamy gruszki. Pieczemy 50 minut w 180ºC.


Smacznego.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam połączenie gruszek z imbirem :)

    OdpowiedzUsuń