poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pomarańczowy Tort Pavlova



Składniki:

12 dużych jajek (po 6 na warstwę)

600g cukru pudru (po 300g na warstwę)

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

250g serka mascarpone

300ml śmietany kremówki

70g cukru pudru

1łyżeczka cukru waniliowego

zapach pomarańczowy

2 łyżki soku z cytryny

2 pomarańcze





Na początek wyciskamy sok z połówki cytryny.


Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.


Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 28cm.


Na okrąg wykładamy masę białkową pozostawiając lekkie wgłębienie po środku. Pieczemy 1 godzinę w 140 ºC. Bezę po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.


 Śmietanę ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy mascarpone, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zapach pomarańczowy.




Pomarańcze obieramy i kroimy z plastry.


Jedną bezę smarujemy kremem śmietanowym.


I układamy pomarańcze dość gęsto.


Przykrywamy drugim krążkiem bezy. Smarujemy kremem i dekorujemy plastrami pomarańczy.


Górę posypujemy mieszanka, kardamonu, cynamonu, anyżu i goździków. Gotowe.


Połączenie słodkiej bezy z kwaskową pomarańczą jest nieziemskie. Polecam

Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz