niedziela, 4 stycznia 2015

Chyba po grecku ryba



Składniki:

500g filetów z dorsza

2 marchewki

pietruszka  

seler 

2 cebule

mały por

ziele angielskie

listek laurowy

pieprz

słodka papryka

bazylia

oregano

sól

pieprz

przecier pomidorowy (domowej roboty około 2 szklanki)



Filety myjemy, osuszamy papierem ręcznikowym i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem.


Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.


Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20 minut.


Pod koniec gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przyprawy.



Cebulę i pora siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.


Następnie dodajemy do gotowanych warzyw. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.



Kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy z jednej i drugiej strony.



Rybę układamy na brytfance i przykrywamy sosem. 

Potrawa ta również smakuje na zimno.

Polecam

Smacznego.


1 komentarz: