czwartek, 8 stycznia 2015

Szarlotka po mojemu



Składniki:

500g jabłek

60g cukru pudru

4 łyżki brandy

cytryna

cynamon

kilka kandyzowanych wiśni

3 jajka

120g masła

160g maki

1 łyżeczka proszka do pieczenia

120g brązowego cukru



Jabłka obieramy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.


Wyciskamy sok z całej cytryny.


Jabłka posypujemy cukrem pudrem, cynamonem i skrapiamy sokiem z cytryny.


 Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.


Brązowy cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę.


Do masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek dopieczenia, przestudzone masło i brandy. Całość dokładnie miksujemy.


Ciasto przekładamy do tortownicy i układamy jabłka. Ciasto pieczemy 30 minut w 180 ºC.


Szarlotkę po upieczeniu dekorujemy kandyzowanymi wiśniami i gotowe.


Smacznego.


1 komentarz:

  1. Jedno z mych ulubionych ciast ;) Pychota ! Jak tylko znajdę nowy przepis na szarlotkę to natychmiast robię :)

    OdpowiedzUsuń