piątek, 6 lutego 2015

Crème brûlée



Składniki:

500ml śmietany kremówki 

6 żółtek

laska wanilii

2 duże łyżki brązowego cukru


Śmietanę bardzo powoli zagotowujemy w małym rondelku.


Laskę wanili kroimy na pół i wyłuskujemy ziarenka. Dodajemy do śmietany.


Kiedy śmietana  zacznie się gotować zdejmujemy ją z ognia i przestudzamy.



Jajka lekko miksujemy z cukrem, nie za długo, tylko do momentu, aż się połączą.


Jajka po łyżce dodajemy do śmietany, cały czas mieszając.


Sos przecedzamy do kotilek. Pieczemy 50 minut w 100 ºC. Po upieczeniu wstawiamy na 5 godzin do lodówki.


Krem przed podaniem posypujemy łyżką brązowego cukru i karlelizujemy palnikiem. Z cukru powinna powstać cienka, ciepła i chrupiaca skorupka.


Gotowe.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz