wtorek, 10 lutego 2015

Grecka zupa cytrynowa



Składniki:

2 małe piersi z kurczaka

seler naciowy około 4 łodyg

marchewka

pietruszka

starta skórka z jednej cytryny

sok z dwóch cytryn

pęczek świeżego kopru

2l bulionu warzywnego

2 jajka

sól

pieprz cytrynowy

100g białego długoziarnistego ryżu

oliwa z oliwek




Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy skórkę z jednej. Następnie wyciskamy sok z dwóch.


Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.



Selera naciowego i kurczaka kroimy na małe kawałki.


W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i lekko podsmażmy kurczaka.


Kurczaka solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy seler naciowy i skórkę cytrynową. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut.


Następnie dodajemy starte warzywa, zalewamy bulionem i dodajemy ryż. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając.



Koperek szatkujemy i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.



Jajka roztrzepujemy i dodajemy do zupy, energicznie mieszając.


Gotowe.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz