niedziela, 29 marca 2015

Pieczone pomidory faszerowane miesem z indyka i cukinią



Składniki:

500g mięsa z indyka

6 dużych pomidorów

cebula

ząbek czosnku

1 mała cukinia

kilka listków świeżej bazylii

1 jajko

1/2 szklanki bułki tartej

sól

pieprz





Pomidory dokładnie myjemy. Odcinamy górną część pomidora i wydrążamy środek, który przekładamy do miski.


Wydrążony środek gotujemy do momentu, aż będzie całkowicie miękki.



Cukinie obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.


Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ścieramy na tarce cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.


Następnie do mięsa dodajemy smażoną cukinie i dokładnie mieszamy.



Pomidory przecieramy przez sito, solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy kilka poszatkowanych listków bazylii.


Sos pomidorowy dodajemy do mięsa.




Pomidory faszerujemy mięsem i układamy na natłuszczonej brytfance. Pieczemy w 200ºC do momentu, aż pomidory będą miękkie.


Polecam.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz