wtorek, 19 maja 2015

Lasagne po mojemu




Składniki:

opakowanie makaronu na lasagne

700g mięsa mielonego

1,5 l mleka

1l bulionu warzywnego

seler naciowy

4 pomidory

2 pietruszki

4 marchewki

1/2 kg sera żółtego

100g + 50g masła

kilka ząbków czosnku

2 cebule

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

pieprz

sól morska

łyżka słodkiej papryki

gałka muszkatołowa

100g mąki





Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Selera kroimy na kilku centymetrowe kawałki, cebulę i czosnek szatkujemy, a warzywa ścieramy na tarce.


W dużym garnku rozpuszczamy 50g masła.




Cebulę podsmażamy chwilę, dodajemy mięso i selera. Smażymy 10 minut. Dodajemy wino. Doprawiam solą, pieprzem i papryką do smaku.



Kiedy wino wyparuje dodajemy marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 10 minut. Następnie wlewamy 1/2l mleka i gotujemy 20 minut pod przykryciem




100g masła rozpuszczamy w małym rondelki, cały czas mieszając dodajemy powoli mąkę. Ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Gotujemy chwilę. Następnie zalewamy zimnym mlekiem, gotujemy, aż sos zgęstnieje.





Ser żółty ścieramy na tarce. W dużej kwadratowej brytfance układamy płaty makaronu, przekładamy mięsem z warzywami i polewamy sosem beszamelowym, czynność tę powtarzamy tyle razy na ile pozwoli nam wysokość brytfanki. Ostatni płat makaronu obficie smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.



Lasagne pieczemy w 200ºC około 20 minut.



Polecam.

Ten przepis jest rewelacyjny.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam lasanie, a w takim wydaniu coś czuję, że pokochałabym ją jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie,

    Zapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
    Do wygranie wiele ciekawych nagród :)

    Zapraszam do wspólnej zabawy.

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    Pozdrawiam serdecznie,
    Kaska

    OdpowiedzUsuń