poniedziałek, 7 grudnia 2015

Świeża sałatka z grilowaną piersią indyka w marynacie pomarańczowej z granatem i parmezanem




Składniki:

pierś z indyka

2 pomarańcze

mieszanka sałat

granat

parmezan

pomidorki koktajlowe

3 łyżki cukry

łyżka masła

pietruszka

sól 

pieprz

mielony imbir



W małym rondelku rozpuszczamy cukier.


Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy.


Kiedy cukier całkowicie się rozpuści dolewamy do niego sok z pomarańczy, dodajemy pół łyżeczki imbiru i łyżkę masła. Lekko zagotowujemy.


Pierś z indyka myjemy. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką. Tutaj jest dowolność, bo możecie dodać swoje ulubione przyprawy. Najlepiej tak zamarynowaną pierś wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Pieczemy przez jakieś 20-30 minut w 220ºC, aż z wierzchu ładnie się zapiecze i powstanie zrumieniona skórka, wtedy zmniejszamy temperaturę do 150ºC i dopiekamy mięso do momentu, aż zrobi się miękkie.



Granat obieramy, parmezan ścieramy w płatki, a pomidorki kroimy na połówki.




Wszystkie składniki układamy na talerzu.


Pierś kroimy na kawałki i układamy na sałacie.


Na koniec skrapiamy całość dresingiem pomarańczowym i gotowe.


Szybko, łatwo i smacznie.


Polecam.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz