poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tarta rabarbarowa





Składniki:

300g maki

150g masła

80g cukru pudru

duża łyżka śmietany

jajko

1 kg rabarbaru

150g brązowego cukru

pomarańcz



Z mąki, jajka, śmietany, masła i cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Rabarbar dokładnie myjemy. Kroimy na 1cm kawałki.


Rabarbar mieszamy z brązowym cukrem, sokiem i skórką pomarańczową.



Odcinamy kawałek ciasta i odkładamy na bok. Resztę wałkujemy i wykładamy formę na tarte. Nakłuwamy widelcem.


Rabarbar przekładamy do formy wyłożonej ciastem.


Z odciętego kawałka wycinamy paski i tworzymy szachownicę na górze tarty. Pieczemy 1 godzinę w 180ºC.



Gotowe.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz