poniedziałek, 21 marca 2016

Tartaletki z owocami lasu




Składniki:

krem:

250ml mleka

3 żółtka

60g cukru

20g mąki

opakowanie cukru waniliowego

ciasto:

szklanka maki

100g masła

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

owoce (jakie tylko chcecie)


Mąkę, cukier puder, masło, żółtka przekładamy do dużej miski.



Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.


3 żółtka ubijamy z połową cukru na gładki krem. Dodajemy mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę.



W małym rondelku podgrzewamy mleko z resztą cukru i cukru waniliowego. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy masę żółtkową cały czas energicznie mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2 minuty.


Średniej wielkości tarteletki wykładamy ciastem, nakłuwamy i pieczemy 15-18 minut w 180ºC.


Kiedy przestygną wykładamy krem i dekorujemy owocami.


Na koniec posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Smacznego.



3 komentarze:

  1. mmm... wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skąd wzięłaś takie piękne owoce :) o tej porze roku ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z różnych miejsc :) z ryneczku, z Almy, z Makro :)

      Usuń