czwartek, 14 kwietnia 2016

Zupa Śródziemnomorska z pieczonymi pomidorami i papryką




Składniki:

2 papryki

8 dużych pomidorów

młoda włoszczyzna

cebula

pomarańcza

czerwone wytrawne wino

oliwa z oliwek

sól morska

pieprz



W dużym garnku gotujemy bulion warzywny.



Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Posypujemy solą morską.


To samo robimy z papryką. Warzywa pieczemy 20-30 minut w 200ºC.


Pomarańczę myjemy i ścieramy z niej skórkę.


Cebulę kroimy w grubsza kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy wino. Następnie przekładamy ja do gotującego się bulionu warzywnego.


Upieczone warzywa przekładamy do zupy. Gotujemy 30 minut.


Dodajemy skórkę pomarańczową, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę.


Na koniec koper i gotowe.

Zupę możecie zblendować lub podać taką jaka jest:)

Smacznego.

4 komentarze:

  1. Wyglada pysznie :) ciekawa propozycja na piątek np :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I tak też smakuje :) Polecam bo bardzo szybko się ja robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy, Twoja propozycja wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię zupy :) U nas gotujemy je na wodzie z filtra redox fitaqua - jest to woda bardzo smaczna oraz podnosząca odporność organizmu.

    OdpowiedzUsuń