sobota, 28 maja 2016

Gulasz wołowy z fenkułem, cukinią i pomidorami




Składniki:

500g wieprzowiny

fenkuł

3-4 marchewki

czerwona cebula

cukinia

pomarańcza

pomidory

białe wino

świeży tymianek

sól

pieprz




Cebulę kroimy w piórka, mięso kroimy w 1 cm kawałki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie (dolejcie trochę wody lub bulionu)









Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami.


Z pomarańczy wyciskamy sok, i kroimy skórkę w paski. Dodajemy do warzyw. Solimy i pieprzymy do smaku.



Na warzywa wykładamy mięso. Dodajemy świeży rozmaryn i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 180ºC.

Podajemy z kaszą, lub ryżem.

Polecam.

Smacznego.










4 komentarze:

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Gulasz wołowy to moje ulubione danie. Szczególnie gdy przygotowuje go moja mama. Smak prawdziwego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobra restauracja w Warszawie24 kwietnia 2018 13:02

    Wołowina to jest to! Ale trzeba ostrożnie przyrządzać, bo łatwo robi się twarda, jeżeli zbyt długo się ją gotuje. Zrobiłam kiedyś świetną, soczystą wołowinę w sosie z czerwonego wina. Pycha. Sam smak wołowiny jest po prostu powalający. W https://restauracjaakademia.pl/ jadłam ostatnio powalające carpaccio wołowe - dać rukoli, troszkę sosu truflowego. Minimalizm to prawdziwy sekret tej knajpy. Twój przepis idzie na dzisiejszy obiad :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń