sobota, 28 maja 2016

Gulasz wołowy z fenkułem, cukinią i pomidorami




Składniki:

500g wieprzowiny

fenkuł

3-4 marchewki

czerwona cebula

cukinia

pomarańcza

pomidory

białe wino

świeży tymianek

sól

pieprz




Cebulę kroimy w piórka, mięso kroimy w 1 cm kawałki. Wszystko podsmażamy na rozgrzanej patelni, dodajemy wino, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie (dolejcie trochę wody lub bulionu)









Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami.


Z pomarańczy wyciskamy sok, i kroimy skórkę w paski. Dodajemy do warzyw. Solimy i pieprzymy do smaku.



Na warzywa wykładamy mięso. Dodajemy świeży rozmaryn i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w 180ºC.

Podajemy z kaszą, lub ryżem.

Polecam.

Smacznego.








2 komentarze:

  1. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń